Rusya-Azerbaycan krizinin aslı ne? Fulya Öztürk anlattı

Kaynak:CNN TÜRKSon aylarda Azerbaycan ve Rusya ilişkilerinde gerilim belirgin biçimde arttı. Peki bu gerilimin aslı ne, sonu nereye varacak? Zengezur kimin işine gelmiyor? CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, canlı yayında anlattı.Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Fulya Öztürk’ün Bakü-Moskova hattında yaşananlara ilişkin notları şöyle:
2024’ün son günleriydi. 25 Aralık’ta Azerbaycan uçağa düştü, 38 kişi hayatını kaybetti. Azerbaycan medyası, 25 Aralık 2024’de Grozny’ye uçan Azerbaycan yolcu uçağının Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen emirle vurulduğunu iddia ederek bir videoda paylaştı. Geçen yıl da bunu çok konuşmuştuk. Uçakta bir teknik sıkıntı yoktu, bir motor arızası yoktu, uçakta bir sorun yoktu. Dış etkenlerden dolayı ilk belirlemelere göre düştüğü zaten açıklanmıştı. Daha sonra Rusya’nın hava savunma sistemlerinin açmış olduğu ateş sonucu bu uçağın düştüğü belirlendi. Bir gerginlik başlamıştı Rusya-Azerbaycan arasında. İki lider Putin ve Aliyev telefonda görüşmüştü. Azerbaycan dedi ki ‘Rusya özür dilesin, hayatını kaybeden ailelere tazminat ödesin.’ Böyle bir gerginlik vardı. Yapılan incelemelerde, dışarıdan bir ateşleme sonucu bu uçağın düştüğü belirlendi. Rusya tarafından geçen yıl bu uçak düşürüldü. Artık bunu böyle söyleyebiliriz.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Şimdi bu yıla geldiğimizde daha geçen hafta 27 Haziran’da Rusya’da bir eve şafak vakti baskın yapılıyor. O baskında Azerbaycan kökenli aynı zamanda Rus vatandaşı iki kardeş gözaltına alınıyor. Gözaltına alındıktan kısa süre sonra hayatlarını kaybediyorlar. Otopside ciddi anlamda şiddet, darp izleri bulunuyor. Başka isimler de gözaltına alındı. O isimler de mahkemeye yüzleri gözleri mor bir şekilde çıktılar. Hayatını kaybeden iki kardeşin cenazelerini görenler, ‘kaburgaları ve bazı organları yoktu.’ dediler. Öylesine büyük bir darp, şiddet, işkence sonucu bu iki kardeşin öldürüldüğü zaten Azerbaycan medyasında da yer alıyor. Rusya, ‘Birisinde kalp yetmezliği vardı, diğerinin de niye öldüğünü bilmiyoruz. Biz de araştırıyoruz’ dedi.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Azerbaycan yaşanan bu olayın hemen karşılığını verdi. Ve iki ülke arasında gerilim 27 Haziran’dan bu yana tırmandıkça tırmandı. 30 Haziran’da ne oldu? Azerbaycan lisansı iptal edilen Sputnik Azerbaycan ofisine baskın düzenledi, gözaltına alınanlar oldu. Hatta 4 ay tutuklama verildi. Sputnik birçok ülkede ofisi olan Rusya devletine ait bir yayın organı. Uzun zamandır da Azerbaycan’da ofisleri vardır. Sputnik’e baskın yaptı. Rusya, bu kararı ortak normlara aykırı olarak nitelendirdi. İki ülke birbirine nota verdi, büyükelçiler çağrıldı. Azerbaycan’da Rus kültürel etkinlikler iptal edildi. Hani böyle ufak bir gerginlik değil bu.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sonra ne oldu? 1 Temmuz’da Rusya, Azerbaycan Diasporası Başkanı Şahin Şilinski’yi yaka paça gözaltına aldı. Daha önce Rusya’nın Azerbaycan’a bir nevi gözdağı vermek için yapmış olduğu yine böyle gözaltılar oldu aslında. O uçak düşürülmesinden bu yana Azerbaycan ve Rusya arasındaki bu gerginliğin artık gözle görülür seviyeye çıkması şöyle yorumlanıyor; Rusya Kafkaslardaki etkisini yitiriyor. Ve bu Rusya’yı rahatsız ediyor. Bir nevi Azerbaycan’a gözdağı veriyor ama Azerbaycan eski Azerbaycan değil.
“RUSYA KENDİNİ DIŞLANMIŞ HİSSEDİYOR”
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
27 Eylül 2020’de başlamıştı 2. Karabağ Savaşı. 44 günün sonunda Azerbaycan zaferini ilan etti ve 30 yıllık Ermenistan işgali sona erdi. 10 Kasım gecesi Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Sayın Aliyev, Putin’in arabuluculuğunda kameralar karşısına geçerek bir mutabakat imzalanmıştı. O mutabakat çerçevesinde bir süre Karabağ’da Rus askerleri olacaktı. Oldular ama sonra Azerbaycan dedi ki ‘Tamam artık mutabakat doldu. Benim topraklarımdan artık Ruslar da çekilsin’ dedi. Ruslar Karabağ’dan çıktı. Tek Zengezur Koridoru’nun açılması kaldı. Bu Zengezur Koridoru’nda şu an Rusya kendini dışlanmış hissediyor. Çünkü artık Azerbaycan’ın Karabağ meselesi ve Zengezur Koridoru gibi konularda bir arabulucuya ihtiyacı yok. Yani Rusya’nın artık devreye girmesine gerek yok. Türkiye doğrudan Ermenistan’la temasta, geçen hafta Paşinyan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bir araya geldi. Aynı zamanda yine Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış görüşmeleri yine konuşuluyor. Bir normalleşme var, Rusya’ya ihtiyaç yok şu an. Rusya bölgedeki etkisinin ve nüfusunun varlığının azaldığını düşünerek rahatsız hissediyor kendisini. Bu bu şekilde yorumlanıyor Azerbaycan’da da. Çünkü Rusya diyor ki ‘Eğer ki bu Zengezur Koridoru açılırsa Rus askeri de olsun burada gözetleme açısından.’
Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye ortaklığında şu an görüşmeler yürütülüyor. Ermenistan sıcak bakıyor Zengezur’a. İran’la temaslar devam ediyor. Çünkü İran sınırında. Kısacası, ‘Benim Kafkaslarda acaba etkin mi azalıyor? Şöyle de yorumlanabilir. ‘Azerbaycan’da bir eksen değişikliği mi?’ Şimdi böyle diyenler de yorumlayanlar da var. Ama bütün bu gerginlik esasen Rusya’nın işine gelmez. Çünkü Azerbaycan gerçekten eski Azerbaycan’da değil. Çok ciddi bir şu an gücü var bölgede.

- Rusya
- Azerbaycan
- Fulya Öztürk
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”